ГЕНА И МЕМИШ

Гена кукуруз садеше
на великата неделя,
Мемиш на слога ореше
и си на Гена думаше:
– Гено ле, герекино ле,
айде ми, Гено, пристани,
бяла кадъна да станеш,
черно фередже да носиш! –
Гена си буца фърлила,
та си Мемиша удари.
Мемиш остена изпусна
и волове му бегаха.
Мемиш се люто закани:
– Аз ща та, Гено, открадна
и силом ща та потурча,
пак щеш кадъна да станеш,
кареза ще си изкарам!
Де се е чуло-видяло
мома въз турчин да фърга,
чалмата да му катури? –
Гена Мемишу продума:
– Ти ще ма, куче, откраднеш
за мене село ще стане
и пак не ще ма потурчиш!

Народна песен

ЧЕСТИТА НОВА ГОДИНА!!! ДОБРЕ ДОШЛА 2020!HAPPY NEW YEAR 2020! WELCOME 2020!

Пожелавам на всички преди всичко здраве, защото то е най-важното. После да сте весели и засмени, защото както се казва в една поговорка: „светът е оцелял, защото се е смял“, макар че годината не започна с много весели неща. Въпреки това нека в домовете ви има любов, топлина, разбирателство и щастие. Нека да е спорна, благодатна, благотворна и късметлийска! Мечтайте и сбъдвайте мечтите си! Пътувайте, защото „човекът е човек, когато е на път“. Нека портфейлите ви са пълни и с пари, за да осъществявате желанията си! Да ни е честита новата 2020 година!!!

ПОГЛЕД КЪМ РЕЧНИКА

От пет години насам се говори непрекъснато за някаква руска „агресия“, за някаква „анексия“, за „окупация“ и ред други неща, но интересно защо в тези толкова познати думички се влага нов смисъл, който е угоден на онези, които „промиват мозъците“ на младото поколение. И младите, загледани „дълбоко“ в мобилните си телефони приемат всичко за „чиста монета“. Когато се говори, много е важно да се знае точното значение на всяка дума. Затова сега ще отворим речника на чуждите думи в българския език и ще ви припомня значението на десетина – петнадесет думи, особено популярни в публичното пространство. Препоръчвам и на онези, които се чудят как точно са им „промили мозъка“ да прочетат ето тази статия, за да си изяснят нещата. http://glasove.com/categories/na-nov-glas/news/prozorecyt-na-overton

агресияПолит. – 1. Въоръжено нападение на една или няколко държави срещу друга държава с цел да бъде заграбена територията й, политически да бъде подчинена страната и нейното население. 2. Прен.Настъпление, нападение.

Съответно агресор е страна, която извършва агресия; нападател, грабител.

Полит. означава политическо, а прен. е в преносно значение.

анексияПолит. – Принудително присъединяване на чужда територия към територията на държава.

Съответно анексирамполит. – присъединявам насилствено чужди територии или цяла държава към своята територия.

Да си спомним за Кримския полуостров. Дали той беше принудително присъединен към Руската федерация? Там беше проведен референдум и над 90 % от жителите на Крим гласуваха за присъединяването към Русия. Сега да видим какво означава думата референдум? Дали има общо с анексия?

референдум – (лат. referendum „за което трябва да се отнесем (до народа)“). Допитване до народа чрез гласуване за решаване на важен държавен въпрос.

окупация – (от лат. occupation „завладяване“) Воен. – временно заемане или задържане на чужди територии с военна сила.

Съответно окупаторвоен. Неприятел, под чието ръководство се извършва окупация или се държи нещо в окупация.

терор – (от лат. „страх, ужас“). 1. Система от мерки за преследване, насилие и физическо унищожение на класовия и политически противник. 2. Прен. – Управление, властване със заплаха, физическо насилие и убийство.

диктатор – 1. Ист. В древния Рим – лице с неограничена власт, назначено от сената за определен срок при извънредни за държавата случаи. 2. Лице с неограничена власт в държавното управление. 3. Разшир. Разг. Властен, деспотичен човек; насилник.

диктатПолит. Международен договор, принудително наложен на по-слабата от договарящите страни. Политика на диктат – външна политика на силна империалистическа държава, чрез която тя налага своите искания на други капиталистически страни по пътя на политически, военен и икономически натиск.

васалИст. В средните векове – феодален владетел, зависим от друг такъв владетел, от когото получавал земя, в замяна на което бил задължен да му помага. 2. Прен. Зависимо в политическо отношение лице (или държава).

демагогия – 1. Измамване на обществено и политически незрели лица чрез лъжливи обещания и пр. 2. Прен. Лицемерие, лъжа, измама.

демагог – 1. В древна Гърция водач на народа. 2. Полит. Общественик, който се старае да си създаде популярност сред масите чрез лъжливи, недостойни средства. 3. Прен. Лицемерен човек, измамник.

дезинформация – Даване на неверни сведения.

дезинформирам – Давам невярна информация, заблуждавам.

ксенофобКниж. Лице, което мрази чужденците и всичко чуждо.

ксенофобияКниж. Страх от всичко чуждо, омраза към чужденците и всичко чуждо.

ксенофилКниж. Чуждопоклонник; ксеноман.

ксенофилияКниж. Чуждопоклонство.

корупция – Подкупничество, поквареност на длъжностни лица или политически деятели.

корумпирам – Морално покварявам, развращавам, обикн. като подкупвам длъжностно лице или политически деятел с пари или други материални облаги.

рушвет – Подкуп.

рушветчия – Човек, който взема подкупи, рушвети.

мекере Разг. Подлец, мазник, подлизурка.

пич – 1. Вулг. Извънбрачно дете, копиле. Бот. Стъбло, което израства от корена, успоредно на главното стебло. 3. Прен. Уличник, развратник.

фил– или -фил – Първа или крайна съставна част на сложни думи със значение който обича някого или е предан на нещо, напр. филантроп, русофил и пр. -филия – Втора съставна част на сложни думи със значение приятелство, обич, любов, преданост към някого, напр. анизофилия.

фоб- (плаша) – Втора съставна част на сложни думи със значение който се страхува или е враждебно настроен към някого или нещо, като напр. германофоб, лисофоб и др. -фобия (страх). Втора съставна част на сложни думи със значение страх, болестен страх, натрапливо страхово състояние, напр. агрофобия, нозофобия, лисофобия и др.

фобииМед. Болестно състояние, което се характеризира с натрапливи страхове, възникващи без реално основание.

Е, за днес май достатъчно! Много е важно, човек да знае значението на думите, които използва както в речта си, така и когато пише. Имайки предвид това, ви препоръчвам да си пиете редовно хапчетата, ако имате някаква фобия, а и внимавайте какво говорите пред децата си. Думички като „пич“, които ежедневно се леят от екраните на телевизиите са модерни, но са вулгарни, обидни и накърняват човешкото достойнство. Спрете да залъгвате и лъжете хората с измислени нови значения на думите. Полуистината си е също лъжа. Навремето Йозеф Гьобелс, германски политик и министър на пропагандата в нацистка Германия и един от близките сътрудници на Адолф Хитлер, казал: „лъжа, повторена сто пъти се превръща в истина“. Ако и вие сте нацисти, продължавайте да повтаряте лъжите, а ако не сте – пишете и говорете само истината. Чешкият журналист Юлиус Фучик каза: „Истината ще победи, но е необходимо решително да ѝ се помага. Това не е пиеса. Това е живот.“

ПОЧИВКА В РАЯ

Групата беше изключително популярна през 80-те години на миналия век из цяла Европа. Песните „Слънцето на Ямайка“, „Седем сълзи“ и „Алоха Ой“ бяха седмици наред на първо място в европейските класации и се продаваха в милионни тиражи. Стилът на песните е микс от сока, калипсо и поп.

В студените януарски дни ще се постоплим с песните на „Гумбей денс бенд“, които с музиката си ни пренасят на плажовете в Ямайка, на Карибите, в Африка и Маракеш. Разбира се, Коледа може да се празнува на остров Санта Лучия край морето, на плажа.

Надявам се, че мелодичните песни на групата „Гумбай денс бенд“ ще ви понесат на крилете на мечтите към Хаваите, Карибите и на други екзотични острови.

Приятно слушане!