За „Шифърът на Леонардо“

   21 век може би ще се окаже наистина векът на истинага. Дан Браун е разбрал това и се е постарал да каже истини в книгата си „Шифърът на Леонардо“. Тя е интересна не само с темата, нетрадиционната структура, но и с авантюристичния дух. Накратко за темата. Тя е за тайните общества, наречени масонски и по-конкретно за „Рицарите-тамплиери“, за една от ширещите се секти „Opus Dei“, която е част от католическата църква и е подкрепяна от висши сановници във Ватикана. Фабулата е свързана също с корупция, убийства, полицейско разследване и какво е скрил великият Леонардо да Винчи в картините си. Тайна е разкрита и следват, едно след друго, няколко убийства, разкриването на които е свързано с безброй перипетии. В книгата има факти за дейността на въпросните тайни общества, макар на места с исторически неточности, например това, че кръстоносният поход, начело с Балдуин Фландърски не е завършил, тъй като цялата му войска е била разбита от български цар. Самият Балдуин е пленен, затворен в тъмница и умира там. Всеки, който е посещавал старата столица на България, Велико Търново, знае къде е Балдуиновата кула. Е, не за пръв път се изкривяват факти, дори видяхме в американски филм афро-американец да играе ролята на древния тракийски певец и музикант Орфей. България не се намира в Африка, а в Европа – на Балканския полуостров. Но да не се отклонявам излишно. Казах горното, заради историческата истина и заради това, че рицарите, които успяли да стигнат в Соломоновия храм, едва ли са имали физическата възможност да искат разрешението на Балдуин да останат във въпросния храм.
     Композицията на произведението също е интересна, защото не е от класически вид – увод, изложение, заключение. Кулминационните точки са няколко и идват неочаквано. До последния момент има въвеждане на нови герои, а краят е доста изненадващ. Като цяло произведението напомня сценарий на холивудски екшън, който те държи в постоянно напрежение до последната секунда. В подкрепа на книгата мога да кажа, че цялата символика, за която се говори е от Евангелията в Библията. 
     Книгата е много интересна, съвременна и е с факти от извършващи се ритуали, показани също и в американския филм „Широко затворени очи“ с участието на Никол Кидман и Том Круз. Останалото може да е и авторова измислица, като в повечето романи. Но ако е измислица, то тя е поднесена много интелигентно.
За справка търси http://www.bg-history.info/modules.php?name=News&file=article&sid=581
В раздела Стари статии търсете: 14 април 1205 г. – цар Калоян нанася поражение на кръстоносната войска 
Всеки би могъл да прочете за разбиването на кръстоносния поход на Балдуин Фландърски. За съжаление сайтът е на български и трябва да се изписва на кирилица датата и заглавието на материала.
 

http://cid-e9f63d59ff46d0a7.skydrive.live.com/redir.aspx?page=play&resid=E9F63D59FF46D0A7!354

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.