Хапчетата за отслабване…

Внимание! Хапчета за отслабване могат да предизвикат рак
07 11 2007

000_1072.jpgЛегализираните лекарства и хранителните добавки за отслабване освен да лекуват и свалят наднорменото тегло, имат и странични ефекти – едни могат да доведат до рак на дебелото черво, а други – до депресия.

Националната седмицата за борба против затлъстяването е повод да поговорим за препаратите за отслабване. Те били, уж, алтернатива за премахване на ужасяващите натрупани килограми, които подлудяват масово женската половина от човечеството. В това била убедена и жена на средна възраст, която след няколко месечно приемане на лекарства за отслабване и хранителни добавки, влязла в аптеката и възмутена се оплакала на аптекарката: „Защо качих всичките килограми обратно, след като спрях да пия хапчета преди два месеца?” Отговорът е, че при повечето препарати ефект има, отслабва се още на втората, третата седмица, тъй като те помагат за разграждането на мазнините. В някои случаи обаче лекарствата имат странични ефекти, които довеждат до всякакви болести, включително и рак на дебелото черво. Едно от най-популярните лекарства на таблетки, например, е точно такъв опасен медикамент. Той блокира действието на определен ензим в резултат, на което почва въпросното разграждането на мазнините. Е, има и неприятният момент при употребата му – често ходене до тоалетна. Оказва се обаче, че ако се приема дълго време, може да доведе до разграждане на собствените мазнини на организма. Така клетката остава „гладна”. За да функционира правилно, първото, което прави след като й се подаде „храна”, е да се запаси, а не – да се дохрани. От тук може да търсим отговорът на въпроса по-горе защо ни се лепят пак и то изведнъж килограмите…

apteka.7.jpg

000_1067.jpg

Другото не по-малко търсено лекарство с отслабващо действие на капсули, от което след спирането му дебелеем, е също с възможен страничен ефект. Той подтиска центъра на глада в мозъка и засилва обмяната на веществата. До тук добре. Само че хората с лабилна психика могат да получат психически разстройства или да изпаднат в депресии, защото „топящият” мазнини продукт влияе на нервната и сърдечно – съдовата система.

Ако решим да пропуснем подобни последствия, най-добре да се пробваме с хранителните добавки. Повечето са на билкова основа и действат като трансформират мазнините в енергия. Намират се за около 10, 20 лева. Ефикасни са, но при тях се появява ефектът йо-йо. Медицински лица и аптекари твърдят, че намесата в хормоналния баланс на всеки организъм е повече от достатъчна за нарушаване на нормалното му функциониране, т.е. и те не са дотам читави.

Разбира се, има редица заболявания, които могат да сполетят човек и да станат причина за наднорменото тегло. При хората с проблеми на щитовидната жлеза, с хормонален дисбаланс или при диабетиците медикаментите и хранителните добавки не оказват голямо влияние, тъй като самата болест не го позволява. Все пак има шанс и за тях  – ако лекарството съдържа хром, то ще премахне част от наднорменото тегло. Като цяло, обаче, първо трябва да се лекува заболяването и да се регулират хормоните в организма, за да може чак след това да има някакъв ефект.

Идеята за елегантната женска секси фигура, спираща мъжките погледи наред, която масово ни се втълпява отвсякъде, е станала маниакална за повечето жени. Но не само! Дори и мъже прибягат до хранителни добавки и лекарства, заради „биреното” си коремче. Не трябва ли обаче първо да помислим за здравето, а после за красотата?
 

apteka2.jpg

снимки Вяра Йовева

  Йочка Димитрова

Frognews.bg

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.