КАК ДА „ПРИБЕРЕМ“ КОРЕМА

http://www.zdrave.bg/?c=n&id=3819

 

Няколко начина, които може би ще ви учудят.
18 април 2008, здраве.bg


Доказано е наличието на връзка между мастните наслоения около и над талията (характерни най-вече за мъжете, както и жените в по-напреднала възраст), и сърдечно-съдовите заболявания (хипертонията, инсултите), диабета и увеличаването на риска от някои видове рак.
Изследвания, проведени от учени от университета на Южна Флорида” показват, че жените, болни от рак на гърдата, имат дълбоки абдоминална мастни наслоения с 45% повече в сравнение с останалите. А изследване, проведено от Националния институт за изучаване на сърцето, белите дробове и кръвта в САЩ доказва, че при децата от различен пол братът има значително повече предпоставки за възникването на сърдечно-съдови заболявания.
Много хора смятат, че ако сме прибавили някой и друг сантиметър към талията ни, просто трябва да престанем да ядем сладолед. Проблемът всъщност е доста по-сериозен.
Мазнините, които можем да хванем с пръсти, т.е. разположени непосредствено под кожата са сравнително безобидни. Много по-сериозни проблеми възникват поради т.нар. висцерални мазнини, които се натрупват по вътрешните органи най-често червата и черния дроб. Учените са категорични, че заплахата за здравето се определя не от това, че имате излишни мазнини, а от това къде са съсредоточени.
Как да разберем дали имаме наднормени мазнини без да прибягваме до сложни изследвания като томографа или ядрено-магнитния резонанс?
Всъщност е доста лесно – разделете обиколката на талията (на най-тънкото място) в сантиметри на обиколката на бедрата (на най-широкото място). Например за човек с обиколка на талията 68,5 см и на бедрата 98 см този коефициент е равен на 0,7. Според оценката на специалистите, при коефициент по-висок от 0,80 за жените и 0,95 при мъжете, задължително трябва да се “свали” коремчето.
Мъжете и жените отслабват по различен начин. При еднакъв ръст и еднакво хранене, мъжът отслабва по-бързо. Това се дължи на факта, че на килограм тегло той има повече “постна” (т.е. немастна) тъкан.
Някои вярват, че мъжете имат по-силна воля, но практиката съвсем не показва така. “И двата пола обичат мазната храна”, подчертава Адам Дреновски, директор на програма за хранене на човека към Мичиганския университет. Неговите изследвания показват, че жените употребяват повече мазнини в сладък вид: пасти, торти и шоколад, а мъжете ядат повече солена и мазна храна: пържени картофи, пушени салами, кренвирши. Затова ако и двамата в семейството сте решили да отслабвате, при избора на храна трябва да отчитате тези биологични различия.
Внимавайте с обезмаслените продукти. Суровите диети често помагат бързо да се премахнат килограми, но за сметка на водата и мускулната маса. За да се отървете от корема и то трайно, трябва да се избавите от наднормените мазнини. Повечето диетолози препоръчват за тази цел диета с ниско съдържание на мазнини, която включва много пресни плодове и зеленчуци.
Макароните често се определят като вредна храна. Широко разпространено е мнението, че в тялото те влизат с химична реакция с инсулина и способстват за бързото напълняване. Това не е така. “Инсулинът не способства за напълняването. Хората стават по-дебели не от макароните, а от наднорменото количество калории, заявява доктор Джералд Ривън от университета “Станфорд”, САЩ.
Затова – ако сте здрави, забравете за тези страхове. “Спокойно яжте спагети – те са полезни”, съветва доктор Джеймс Хил, директор на Центъра за хранене на човека към университета “Колорадо”. “Просто не ги яжте по много. Всъщност от всеки продукт в големи количества може да се напълнее”.
Занимавайте се с физически упражнения, но задължително в подходящо за вас темпо. Например присяданията ще помогнат за повишаване тонуса на коремните мускули. Но за да премахнете дълбоките мазнини, трябва да укрепите всички! мускули на тялото.
Сред специалистите няма единно мнение за това, кои упражнения дават по-голям ефект. Някои препоръчват силовите (вдигането на гири и тренажора), а други – бягането, карането на колело и плуването, при които няма такива резки натоварвания, но се засилва кислородния обмен. Ако сте се наслушали на противоречиви съвети, можете просто да съчетаете двата типа упражнения за да постигнете максимален ефект. Най-важното е да се движите!
Колкото и да звучи невероятно, когато не сте в добра спортна форма, бавните упражнения , които се изпълняват без особено напрежение, могат да донесат по-голяма полза. При тях (както и при бавните разходки) организмът използва (т.е. изразходва) повече нискокачествено гориво (т.е. мазнини).
Обърнете особено внимание на вредните си навици. Изследване, проведено от учени от университета “Йейл” доказва, че стресовият хормон кортизон в съчетание с адреналина стимулира отлагането на мазнини в коремната област. “Вероятно стресът заставя организма да преразпределя мазнините, да ги пренася в други участъци, например от бедрата върху корема” смята д-р Редфорд Уйлямс.
Опитите да се справим със стреса с помощта на пушенето или пиенето могат да доведат до двойни неприятности. Повечето пушачи със слаба воля казват: ” Не мога да престана да пуша, защото ще напълнея и така ще си навредя повече”. Но дори да напълнеят, те ще удължат живота си, ако се откажат от пушенето. Статистиката сочи, че смъртността сред тези пушачи е 9 пъти по-висока отколкото сред слабите въздържатели.
Любителите на алкохола имат по правило по-висок коефициент талия-бедра и повече дълбоки мазнини. “Трябва да се знае, че не всяка изпита чаша крие в себе си опасност. Ако изпивате не повече от две порции алкохол (най-добре червено вино) дневно, едва ли ще увеличите мазнините си в коремната кухина”, твърди д-р Скот Уайс, доцент в медицинския факултет на университета “Харвард”.
Не си търсете оправдания – те само вредят на здравето. Съществува мнение, че с възрастта хората неизбежно пълнеят. Това изобщо не е закономерност.
Забравете и за “модното оправдание”, което обяснява проблемите с теглото с генетичната предразположеност към пълнеенето. “Само 35-40% от разликата в теглото между хората с еднакъв ръст се обяснява с генетичните фактори. Останалите 60-65% зависят от начина ни на живот”, посочва Клод Бушар, професор по физиология от университета “Лавал” в Квебек, Канада.
По материали от сп. Prevention

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.