С какво се хранят българите

Българинът прекалявал с хляба и мазнините, не пиел достатъчно течности

 

http://netinfo.bg/?tid=40&oid=1194254

Зеленчуците са предпочитани на салата, а плодовете под формата на сокове, показва първото сравнение на хранителните навици на европейците, цитирано от в. "24 часа"

03.05.2008

Българите готвят мазно, не пият достатъчно течности, прекаляват с хляба и яйцата, обичат салатата, но не и пресните плодове, коментира в. "24 часа", като се позовава на първото сравнение на хранителните навици на европейците, направено от Агенцията за безопасността на храните на ЕС чрез анализ на 15 групи продукти.

Дневното меню на българина включва 257 г хляб, 140 г месо, 210 г зеленчуци, 83 г картофи, 31 г сирене и 20 г риба. Към тях се прибавят 132 г мляко, 120 грама кафе и чай, 114 г безалкохолни и 51 г минерална вода.

Плодовете не са на почит у нас и се приемат главно във вид на сок, и то до 70 г дневно. Поглъщат се по 2 супени лъжици захар и мазнини. На ден средно българинът изпива 86 г бира срещу 51 г вода. Изчислено е, че се поема 1 г супа при 9 г твърд алкохол и по 7 г вино дневно.

Данните са събрани чрез наблюдение на хранителния режим на 853-ма българи в продължение на един ден. 98% от тях са консумирали тестени храни, 93,4% мазнини, 81,2% – мляко и млечни продукти. Само 0,1% от наблюдаваните 413 мъже и 440 жени на възраст от 16 до 64 г. са си купили диетичен продукт.

Но всеки четвърти си е купил бира или друг алкохол, а само 8,8% бутилирана вода.

Изследването показва, че българинът предпочита зеленчуците да са на салата или сготвени, а плодовете – като сокове и газирани и подсладени напитки.

Всеки втори е посегнал към пакетирания плодов сок вместо към свежия плод или зеленчук. 60% пият чай и кафе. 66,8% консумират захар и шоколад. 2/3 от проследените са си купили месо, но в минимални количества, а 6% са се задоволили с карантия. Само 1 от 10 е посегнал към риба.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.