НИКУЛДЕН

Blog Entry

В началото на месец декември има един много хубав християнски празник – Никулден. За хората, които постят, това е денят, на който е позволено да се яде риба и то не каква да е, а шаран.

Из въздуха на София пак ще се носи мирис на риба. Почти във всеки дом има по някой именик. След Иван и Георги, Николай (Никола) е третото по популярност име в България.

Всъщност Никулден е празник в чест на свети Николай Чудотворец, който се родил през 280 г. в Малоазийската провинция Ликия. Умира през 342 г. Остава прочут със своите морски чудотворства при спасяването на кораби и моряци от крушение. Затова българите почитат свети Никола като патрон на рибарите и мореплавателите и като господар на необятната водна шир – океаните, моретата, реките и езерата. Според народните вярвания светецът предизвиква морските бури и урагани. Когато е сърдит той дава воля на ветровете, разлюлява морето и потопява корабите.

Задължителен момент в традиционната никулденска обредност е консумацията на риба. Обикновено жените приготвят шаран, тъй като според поверието шаранът е "слуга" на свети Никола.

Според друга легенда се яде шаран на този ден, защото свети Никола запушил пробитата гемия на пътуващите към Йерусалим богомолци точно с такава риба и успял да ги спаси от потъване.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.