ЩО Е ТОВА МЕНИДЖЪР?

Винаги съм се чудела защо в нашата мила татковина всички повтарят като папагали чужди думи, без да разбират значението им. Какво имам предвид? Ето, например думичката “мениджър”… Направих си експеримент: написах в Гугъл търсачката “какво значи мениджър” и резултатите бяха изненадващи – навсякъде думата директор, шеф, началник, бос беше заменена от мениджър. Не само това, ами лидер и импресарио се разглеждаха като синоними на мениджър. Най-лесният начин да се разбере какво означава тази дума е да отворим английско-български речник – там срещу думата “manager” ще прочетем: управител, а думата “manage” означава управлявам, ръководя; справям се с; смогвам; думата “management” е управа; ръководство; манипулиране. За още по-голямо уточнение се обръщам към Оксфордския речник на английски език и там доизяснявам, че “менидж” също означава контрол, в случаи като: водя кон, управлявам лодка; управлявам собственост; домакинство, бизнес и т.н.  Директорите в Англия ги наричат “managing director”, т.е. човекът, който контролира бизнес операциите на компанията. “Мениджмънт” означава още сръчно; майсторско справяне; деликатни, хитри способи; неща, които се отнасят до пеене, шоу индустрия, предприемачество. “Мениджър” означава също човек, който контролира бизнес, хотел, домакинство и т.н.; някой, който дирижира бизнес, управлява работите на домакинство по сигурен начин – употребява се и в значение на добър домакин, добра домакиня. Мисля, че доста подробно обясних в какви случаи се употребява тази дума. Учудващо е защо тогава всички началници, директори, генерални директори и всякакви други ръководители (както ги наричаха преди 10 ноември 1989 г.) сега са мениджъри. Но най-смешното е, че не се прави никаква разлика между директор, импресарио, лидер и мениджър. Това са думи с различно значение. Човек може да е лидер без да е мениджър. Можеш да си импресарио без да си мениджър. Можеш да си директор, но не е задължително да наричаш директора си мениджър. Ще дам един такъв пример – имаме Народно събрание, имаме и Министерски съвет. В нашия случай шефът е Народното събрание, а Министерски съвет е мениджърът. Това е разликата между директор и мениджър. Надявам се, най-сетне да  се разбере, че не трябва папагалски да се употребяват чуждици, които дори нямат съвсем точно значение на български език.

Преди 10 ноември 1989 година назначаваха началници, директори, генерални директори и всякакви други ръководители не толкова заради компетентността им, а заради партийната им принадлежност. Затова много предприятия имаха за ръководители хора, които и понятие си нямаха от управление.  След 10 ноември 1989 година голяма част от бившите ръководители останаха пак такива. Единственото, което се смени е названието. Да си мениджър е доста трудна работа, за която трябва да притежаваш не толкова голяма компетентност, а личностни, човешки качества като логична мисъл, трябва да си добър психолог, трябва да си честен, трябва да си отговорен, ако притежаваш качества на лидер трябва да умееш да ги използваш като даваш личен пример, да имаш усет и много, много други. Важно е да можеш да управляваш преди всичко хора!

Още нещо за думата мениджър – в речника на чуждите думи в българския език (макар и стар) пише, че zx450y250_720484“менажер”, “манажер” е дума, дошла в българския език от английски и означава лице, което организира  тренировки и състезания на спортисти-професионалисти, концерти на естрадни изпълнители и др.  Но думата “менажирам” е дошла от френски език и означава покровителствам, закрилям. За да стане съвсем ясно какво точно означава тази дума трябва да спомена името на сър Алекс Фъргюсън – мениджър на футболния отбор Манчестър Юнайтид. Ето това е мениджър. При нас, както винаги, всичко е криворазбрано.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.