КЪДЕ СА ПТИЦИТЕ?

thumbnail Преди две или три седмици научих, че София – столицата на България – е най-мръсният град в Европейския съюз. Изненадах се! Някак си не искам да приема факта, че нещата са стигнали дотам. Но защо се учудвам? Поогледах се около себе си и видях ужасяващи неща: непрекъснати строежи, изсичане на дървета за строежите, никакви нови засаждения, потоци от коли, които бълват мръсни газове, разбити и заети от коли тротоари, немити улици с петилетки, боклуци навсякъде, но най-ужасяващото, което осъзнах наскоро е, че не виждам никакви врабчета и гълъби. И как да ги виждам като унищожаваме всичко с нашите модерни достижения на техниката – по балконите и покривите на сградите е пълно с инсталации за мобилни телефони и сателитни антени. А ние, “хората” сме се навряли в някакви бетонни кутии, наречени “апартаменти”, и си въобразяваме, че като имаме по няколко такива кутии и по две-три коли, и едва ли не, сме хванали Господа за шлифера… Да, ама… не!

Може би ще си помислите, че искам да заемам някаква позиция и да критикувам бившия кмет? Съвсем не! София еthumbnailCAP4YWOV мръсна от десетилетия насам, но успокояващото е, че през последния кметски мандат тя, въпреки всичко, стана  малко по-чиста. Ужасяващото е, че никой не забелязва, че врабчетата и гълъбите, птиците, които не отлитат на юг, са почти изчезнали в София. Из улиците се разхождат безстопанствени кучета и котки, хранещи се с всевъзможни боклуци. Спомням си далечната 1968 година, когато в  град София се проведе Международен младежки фестивал и Бисер Киров изпя песента “Гълъби над София”. Тогава имаше гълъби, имаше паркове и градинки с трева и цветя, нямаше такъв огромен брой коли, улиците се миеха по няколко пъти седмично, дори и през зимата, сутрин се чуваше врабешки концерт.

thumbnail 1Днес, София е пренаселена, непрекъснато се строи навсякъде, където е останало малко повечко място между блоковете в комплексите, изсичат се плодни  и други дръвчета, за да  се издигне поредния мастодонт от бетон. Нищожните зелени площи пред блоковете са почти или напълно унищожени от паркираните коли. Напоследък даже забелязвам, че някои собственици на коли, едва ли не, ги паркират на балконите си. А представяте ли си какво има във въздуха, който дишаме всеки божи ден? Но на никой не му пука, че от тази мръсотия птиците изчезват. На никой не му пука, че не само София, ами цяла България е на този хал. Що за хора сме? За всичко, което правим ще си плащаме! Лошото е, че ще плащаме всички жители на планетата!

Напоследък върви реклама: “Къде е млякото?” Има я навсякъде. Защо никой не се сети да напише по тролейбусите и трамваите: “КЪДЕ СА ПТИЦИТЕ?”

Advertisements

2 comments on “КЪДЕ СА ПТИЦИТЕ?

  1. Не мисля, че трябва да сравняваш одушевени предмети с неодушевени. В случая боклукът няма нищо общо. Може би трябва да се замислиш за това, че когато птиците и животните изчезнат от лицето на земята, явно е дошъл ред и на човека напълно да изчезне.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.