За да не си мислите, че не ям закуски или десерти, ви препоръчвам да си приготвите палачинки, но не пържени, както се правят обикновено, а печени в тиган с тефлоново покритие.
За целта са ви нужни: 3 яйца, 1 чаена чаша брашно, 2 чаени чаши прясно мляко (може да го замените с вода, но палачинките стават много крехки и се късат) и щипка сол. Това е стандартна палачинкова смес. Разбърквате всичко до получаване на гладка маса и гъстота на боза. Докато бъркате сместа, слагате на котлона тиган с тефлоново покритие, но без никаква мазнина. Дори капка олио не ви е нужна. Когато тиганът е загрят достатъчно сипвате от сместа такова количество, че да покрие дъното му. Внимавате палачинката да не изгори и като се запече леко от едната страна я обръщате от другата. Дори не е необходимо да ги подмятате в тигана, което означава, че всеки може да си ги приготви и то, както се казва “с мерак”. От тази смес излизат 7 или 8 палачинки.
Гарнират се със сирене, кашкавал, шунка, салам, може дори с някакви други месни деликатеси; кълцано варено, или печено месо, различни видове пастети, черен, червен хайвер, риба, или каквото ви дойде на ума. Ако искате сладки палачинки ги гарнирайте със захар, мед, сладко от плодове или желе, шоколад, някакъв вид крем, подсладена сметана, сладка извара, различни пресни плодове, или друго по ваш избор.
ДА ВИ Е СЛАДКО!