Доктор Фауст – продължение 3

thumbnailCAVK34F9      – Какво чувам, доминус* доктор? Книгите, които ви струват толкова пари! Книгите, донесени от Италия, Франция, Англия, от страните на Леванта** и бог знае от къде още, изкопани от земята, изкупени от манастирите! Книгите, които ми завещахте като най-достоен от вашите ученици! Виждам, че имате пристъп на меланхолия, докторе. В кръвта ви се е натрупала премного черна жлъчка. Трябва да си починете в топли постели.

     – Не, Вагнер, не! Днес нощта е ясна. Мога ли да я пропусна! Ще се кача на кулата да погледам звездите. Запалете фенера, скъпи Вагнер.

     – Ще ви помогна да се качите на кулата. Правилно ми казвахте,  докторе: “ Моите мисли не са отдалечени от звездите повече, отколкото краката от земята.”

     – Красиво казано, Вагнер. А светите отци ми се надсмиват като твърдят, че съм искал да пробия thumbnailCA2CQIVBдупка в небето. О, колко е трудно на старец като мен да се движи!

     Фауст бавно се изкачил по витата стълба на високата кула. Вагнер го подкрепял и осветявал пътя с фенер.

     Стъпало след стъпало – седемдесет стъпала.

     Ето я и най-горната площадка на кулата. Четири отворени прозореца гледали към четирите посоки на света и в отворите им светело звездното небе.

     Вагнер оставил фенера на пода.

     – Духа студен вятър. Бр-р! Не ви съветвам да оставате дълго тук, доминус доктор. Ето бастуна ви. Лека нощ! Опипвайте с крак стъпалата като слизате.

     Щом останал сам, Фауст устремил поглед към небето.

      – Църквата ни повелява да вярваме, че нашата земя е в центъра на Вселената, а Слънцето и планетите се движат около нея. Над вас има сеthumbnailCAWDLBS6дем небеса, едно над друго. Но аз съм изпълнен със съмнения и, изглежда, не без основание… О, ако можех да узная истината!

     И отчаяният Фауст отпуснал побеляла глава на скръстените си ръце. Струвало му се, че изглежда малък и нищожен през огромното небе.

     Никога няма да научи истината! От кулата и надолу с главата – ето всичко, което ти остава, нещастни Фауст. Хайде, по-смело, не се бави!

 

* доминус – господин (лат.)

** Левант – страните, разположени на източния бряг на Средиземно море: Сирия, Ливан и др.

Следва продължение 4 …

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.