Дантелени мисли

                               

      Категорията, както се вижда от заглавието й, предполага едни чисти, снежнобели, оптимистични и красиви мисли… Иска ми се нещата, които ще публикувам тук да помогнат на много хора да се почувстват щастливи, окрилени и да вперят поглед не само в сивото си и мрачно ежедневие, а да се вгледат повече около себе си, за да започнат да виждат красивите неща в живота. Съзерцанието може да помогне на всеки да открие онова малко зрънце, което попаднало на подходяща почва, расте и дава плод.

      Дано усилията ми се увенчаят с успех!

/Смятам да публикувам материали за видовете дантели, плетки, начини на изработка, а може по-нататък и схеми за плетене. /Това е само проект/. Каня всички, които могат да плетат и се интересуват от ръкоделие да се включат активно в блога със свои материали, идеи, снимки и други, разбира се, ако желаят. Имам идея по-нататък да си направим и “клуб на любителите на дантелата”, но все още не съм го измислила докрай. /Моля, никой да не ми краде идеята!//

Българите сме народ, оцелял през хилядолетията, защото е съхранил и пренесъл през поколенията традицията. Войните, които сме водили също са ни научили да пестим и да оцеляваме през годините. А българките са отглеждали децата си с грижа за утрешния ден, украсявали са домовете, дрехите си с везба и дантели. Всичко са правили с ръцете си – тъкали са кенара, шаяка, платовете, чергите, килимите, одеялата си. Втъкавали са багрите на природата, създавали са красота с труда си. Различните цветове са постигали с естествени оцветители: листа, корени и плодове от растения, Целият си опит са предавали на поколенията. Времето, в което сега живеем също е доста трудно. Макар, че е 21 век, влизаме от криза в криза и като че ли те са безкрайни. Може би е дошло времето да възродим традициите на нашите пра-баби, баби и майки, за да успеем пак да оцелsnimka20004еем като народ и децата ни да просъществуват още дълги години. Сигурна съм, че много от вас, които ще прочетат тези редове, ще се смеят, но само едно отклонение ще направя. В най-трудните и гладни години ирландците са оцелели благодарение на дантелите, които са плели. Интересното е, че цялото семейство /момчетата и мъжете също/ се е включвало в изработката на ирландската дантела и всяко семейство е имало свои собствени орнаменти и модели, които стриктно е пазело в тайна. Така са оцелели ирландците! Е, ние с чалга ли да оцеляваме, след като имаме толкова богата традиция? 

На снимките: горе – моя изработка на дантелена салфетка на 1 кука.

                   долу – моя изработка на блуза ирландска дантела в 6 цвята.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.