Няколко идеи за мартенички или как да си ги направим сами

От няколко години китайците заливат пазарите ни дори с мартенички, които са традиционни за българите. Въобще не е трудно да усучеш два конеца – бял и червен и после да го вържеш на ръката на детето си или на някой близък. Чудя се защо толкова много хора дават куп пари за купешки мартеници, когато могат да си ги направят сами. Не се изисква кой знае какво майсторство. Важното е желанието!

Ето, предлагам ви няколко варианта на лесни за изработка мартенички. Ще е добре все пак този, който ги приготвя да може да плете на една кука синджирчета и бримки без наметка. Нищо сложно! Предварително си пригответе бяла и червена вълнена прежда, но гледайте дебелината на конеца да е еднаква, за да не се получат различни по големина. От конците усучете връзките на мартеничките.  Преценете колко броя ще ви трябват и на кого ще ги подарявате. После се заемете да изработите и самите пръстенчета.

202170112021700420217009

Направете 10 броя синджирчета и ги затворете в кръг със залепена бримка. После изплитате едно синджирче и правите общо 20 бримки без наметка около полученото кръгче. Затваряте реда със залепена бримка и оформяте едно ушенце от 4 броя синджирчета, които захващате  за предишния ред пак със залепена бримка /снимка 1/.  Изплитате едно синджирче, за да не се разплете изработеното, режете и изнизвате конеца, а от опаковата страна го почиствате с кукичката и ножичката. Завързвате предварително изработената връзка от усукани конци за бялото и червеното пръстенче и мартеничката ви е готова. На снимките виждате и други варианти на същите пръстенчета. Изработвате отново две пръстенчета от бял и червен конец, но не правите ушенца от 4 бримки синджир, а второто пръстенче промушвате през първото преди да затворите началното кръгче от 10 синджирчета. Така пръстенчетата влизат едно в друго. Връзката връзвате на едно място и оформяте мартеничката като гердан /снимка 2/. Третата мартеничка правите като предишната, но изплитате 7 или повече пръстенчета от бял конец и толкова от червен  като ги редувате. Образува се верига от пръстенчета. Завързвате връзките и можете да сложите мартеничката като гривна или като гердан /снимка 3/. От две или четири такива пръстенчета можете да изработите и обеци като вместо връзката от усукани конци прикачите закопчалка за обеца.

Ето и друг вариант за мартеница:

202170012021700520217013

Подобно на горните пръстенчета, но вместо 1 ушенце изработвате 10 или 12 /снимка 4/. На петата снимка правим само 5 ушенца. На шестата снимка съм показала мартеничка от затворено кръгче от 6 или 8 синджирчета със залепена бримка, 4 синджирчета за начало на 2 ред и стълбчета с 2 наметки, изплетени на 4 пъти. След четвъртото стълбче правим едно пикотче от 4 синджирчета, което затваряме в първата бримка на синджирчето. Така правим 6 групи от по 4 стълбчета и 6 пикота. Затваряме реда със залепена бримка. Правим едно синджирче, режем и изнизваме конеца. Почистваме от обратната страна и връзваме връзките.

Въображението ви може да измисли и други варианти. Важното е, че ще ги изработите сами.

Желая ви приятна работа!

Вярвам, че ще успеете!

Advertisements

2 comments on “Няколко идеи за мартенички или как да си ги направим сами

    • Благодаря за коментара! Кое точно не е ясно? Готова съм да обясня, за да стане разбираемо за всички. На бримките без наметка някои им казват „нисък пълнеж“, а на тези с една и повече наметки „висок пълнеж“. На синджирчетата им казват „въздушна бримка“. Ако трябва ще направя повече снимки с подробности.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.