Земни и други трусове

Много емоции вчера и днес от преживените трусове на земетресението. Земята ни разтърси много здраво този път, за да разберем, че не само японците и чилийците могат да бъдат потърпевши от природните катаклизми. Ето, че и при нас се случи! Два дни преди земетресението в Перник и в Италия се разтресе и срути почти цял град със стари и исторически сгради. Но като че ли тяхната трагедия ни мина покрай ушите. Нас медиите ни занимаваха с конгреса на БСП. Като че ли това беше най-важното събитие на света. Дори прекъснаха емисиите си, за да ни съобщят извънредната новина, че г-н Станишев е преизбран за лидер на партията им. Но, когато наистина се случи нещо важно в България – земетресение и то толкова силно – телевизиите млъкнаха. Не знам за кабелните телевизии, но основните канали, които се гледат от всички в България мълчаха до 5.25 сутринта. Ами, да! Какво толкова се е случило? Защо ли пък трябва да са загрижени за съдбата на своего брата – българина?

Е, аз обичам да чета приказки. Имаше една на Вилхелм Хауф за Михел Холандеца, въглищаря Петер Мунк и вълшебника от елховия лес. Който отидеше при Михел си даваше сърцето, а той му поставяше там по един камък. Петер Мунк също отиде, сложиха му камък и оттогава беше станал напълно бездушен, нямаше и приятели: не се интересуваше нито от децата си, жена си, възрастната си майка. Имаше много пари, но хората вече не го обичаха и бягаха от него. Но се случи нещо и Петер Мунк си спомни колко беше щастлив, когато имаше в гърдите си човешко сърце. Тогава отиде при вълшебника от елховия лес и с негова помощ успя да надхитри Михел и да си вземе обратно сърцето. Това е в общи линии приказката. Споменавам я, защото напоследък българите масово заменят сърцата си за камъни. Показаха ни го и телевизиите през нощта на 22 май с безхаберието си, с бездушието си и пълната медийна мъгла. Няма смисъл да пиша повече. Все пак, за каквито и да ни мислят, не сме идиоти!

Иска ми се да внеса щипка бодрост и добро настроение, за да разпръсна поне малко страховете на всички ни. Затова ви предлагам няколко епизода от руския анимационен филм “Ну, погоди!”. Ами, дишайте дълбоко, както ни съветват психолозите и поне за кратко се посмейте с глупавия вълк и зайчето.

Приятно гледане! Бъдете здрави!

7 коментара за “Земни и други трусове

 1. Хубаво е че имате коренно различно от моето мнение. Аз смятам, че управляващите не са спечелили изборите и че всеки негласувал е отказал да им предосави право да управляват. Също така мисля, че и на самите управляващи им е пределно ясен този факт иначе нямаше да компрометират изборите. В този смисъл изобщо не сме попаднали в омагьосан кръг, а в силово налагани „истини” или казано по друг начин определени престъпници избягват заслужено наказание и това не ги пречиства, а напротив.

  • Имаше една такава мисъл: „Не се страхувай от приятелите – в най-лошия случай ще те предадат. Не се страхувай от враговете – в най-лошия случай ще те убият. Страхувай се от равнодушните – с тяхното мълчаливо съгласие на света съществуват предателства и убийства“. Не си спомням автора, но в случая не е съществено. По-важното е, че тези, които не отиват да гласуват са точно равнодушните, на които им е все едно какво става. Не мисля, че са отказали да гласуват доверие на политиците. Просто не им пука! А това, че политиците купуват гласове, че са корумпирани, че прикриват престъпници е друга тема и то доста дълга за коментиране. Тук мога да се съглася с вас. Съгласна съм и за „силовото“ налагане на определени идеи, мисли, „истини“. Но това не е приоритет само на българските властници.

 2. В наредбата за общинските жилища пише, че право на настаняване имат хора „жилищата на които са станали негодни за обитаване в резултат на природни и стихийни бедствия и аварии или са застрашени от самосрутване”. Само че тези жилища са раздадени на „платежоспособни лица”, които им правят основен ремонт и ги купуват без да им трепне окото, въпреки че редовно попълват документи, в които се представят за бедни и нуждаещи се. Един конкретен пример: апартамент 126 в софийския квартал Борово, бл. 222, вх. Е е предоставен от отзивчиви чиновници на работещ в частна фирма охранител и вече минава в категория лукс. Питали ли сте се някога защо за всичко институциите поставят толкова изисквания и ограничения – отговорът за България е: за да има плщане под масата. За всеки платил изискванията и правилата не важат, а за всеки отговарящ на изискванията и отказващ да плати се фабрикуват нови ограничения, а в повечето случаи даже без тях съвсем безочливо и нагло получава отказ и отхвърляне. Друг такъв всеизвестен пример е ваденето на ТЕЛК. А знаете ли какво представлява българското правосъдие – дали система за налагане на справедливост, или такава за съзаване и поддържане на взаимоотношения роб-господар (роби са бедняците, а господарите купуват „правосъдие”, което им осигурява още по-силен натиск над робите)?!…

  • Благодаря ви за коментара. Вероятно сте доста по-навътре в нещата с жилищата, а и не само, но какво да се прави като живеем в България? Допуснахме да се случват всички тези нередности, а сега вече май е късно да се поправят нещата. Всички са навързани като свински черва и не може да им се хване краят.

   • http://www.eurochicago.com/2012/08/genotsidat-nad-balgarite-ofitsialno-ratifitsirano-delo-na-balgarskata-vlast-odobreno-ot-byurokratite-v-bryuksel/
    Аз пък благодаря за отговора. Този материал ме кара да мисля, че вината е върху плещите на силните на деня, които услужливо си затварят очите в името на собственото си презадоволяване.

    • Мисля, че вина имаме всички: едните, защото си правят каквото си искат, а другите, че гласуват за подобни на първите. Лошото е, че по-добри не могат да се намерят, или не искат да се занимават с бакиите, които са забъркали някои, а и доста години минаха на безобразия и безхаберие, че който и да поеме властта няма да може да се справи.На всички ни се иска да има изход от ситуацията, но когато дойдат избори пак гласуваме за същите. А тези, които са били във властта хич не искат да си ходят – харесва им! Ето това е! Затворен и омагьосан кръг!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.