Случващото се в България е напълно закономерно…

 

По-младите може би са чували за “перестройката” или, както се превежда на български “преустройството”. Радвахме се тогава, надявахме се на някакви положителни промени, но както всичко в България е за три дни. Народът затова е измислил поговорката: “Всяко чудо – за три дни”.

Но защо споменах преустройството? Тогава се разпространяваше един виц за петте фази на преустройството: 1 фаза – обявяване на преустройството и всеобщ ентусиазъм.; 2 фаза – повсеместен хаос вследствие ентусиазма; 3 фаза – издирване на виновните за хаоса; 4 фаза – наказване на невинните; 5 фаза – връщане в първоначалното положение. Хубав виц, нали? И главното, че показва как нищо не се е променило и как все още продължаваме да се въртим в един омагьосан кръг от пет фази и все сме в началото. Вицът напомня също и за демокрацията, която решихме да следваме след 10 ноември 1989 година. Но и с нея се случи съвсем същото – ентусиазъм, хаос, търсене на виновните, наказване на невинните и хоп – отново в началната фаза, защото сме избрали ново правителство. И така, та до наши дни, когато станахме свидетели и на атентата в Бургас. Всичко е съвсем закономерно! Всички се радвахме, че ще ставаме членове на НАТО, но никой не искаше да види и обратната страна на медала. Външният ни министър тогава г-н Соломон Паси ронеше по телевизията сълзи, предполагам на радост, че ето на вече сме в НАТО-то. После се напънахме да станем членове и на ЕС. Е, влезнахме и там, макар и с вазелин, но пак не обърнахме палачинката, за да видим освен ползите какви ще са негативите от това ни действие. Накрая се стигна и до атентат. На какво се учудваме? Да не би да сте очаквали, че щом сме в НАТО  и ЕС и България ще се превърне в един рай, в който никога нищо няма да се случи? Ще си живуркаме безметежно, ще си ядем шопската салата и ще си пием ракията и така – до края на света. Е, не, не става! Интересно ми е какво прави полицията толкова време, когато в България по магистрала “Тракия”, около Варна, край Враца и на други места по време на движение се запалваха автобуси, пълни с пътници – българи, румънци и други? Някой научи ли кои са подпалвачите? Защо не са взети мерки? На никого ли не му хрумна, че това могат да са терористични актове, нищо че, слава Богу, нямаше жертви? Но “всяко чудо – за три дни” си е напълно валидно. След три дни всичко потъва в една стелеща се и упойваща мъгла, от която на никого не му се излиза. А и успокоението на министър-председателя, че “сме добре с арабите – на всеки ъгъл има дюнер” съвсем ни затвори очите. Като че ли някой може да ни даде 100 % застраховка, че у нас такива работи не стават. Просто полицията си спеше по това време. Единственото, което я вълнуваше беше да хванат един-двама корумпирани нейде из страната, за да си пишат червена точка за пред Европа, за да смекчат доклада им. И тогава се случи непоправимото! Съвсем закономерно! Ще цитирам друга българска поговорка. Тя се отнася за игра на карти, но важи и за всичко останало: “Кьорав карти не играе!” Не искам да се впускам в подробности, че постът ми ще заприлича на роман. Само ще нахвърлям въпроси и въпросчета, по които, аджеба, някой би могъл и да се замисли, едва ли не…

Виновни няма, а наказаните все са гражданите на тази, така наречена, държава. Но робът нищо друго не губи, освен оковите си. Наказват ни с високи и измислени сметки за ток, парно, вода, мобилни телефони и какво ли още не, но виновните не са в затвора. Вальо Топлото биде оправдан, макар че е “чопнал” доста милиони. Е, само това да беше! Да сте чули някой корумпиран да е осъден и пратен в дранголника? Не, нали? Ами, може и да не чуем! Виновни са все потребителите, защото не си плащат сметките и монополистите редовно ги съдят.

Интересно къде потъват данъците ни, които плащаме на общини и държава? Защо плащаме данък “смет и битови отпадъци”? Всеки ден разхождам кученцето си и не мога да ви опиша каква мръсотия е навсякъде, из малките квартални пространства и градинки, където минавам. Призивът “Да изчистим България за един ден” трябва да се промени на “Да чистим България ката ден!” Къде изчезнаха разноцветните контейнери за разделно събиране на хартия, пластмаса, стъкло и метали? Как да бъдем полезни и да се включваме в рециклирането на отпадъците и намаляването на вредните емисии в атмосферата?

А и още нещо, докато ми е на ума! В тази държава се живее много зле, но още по-зле е да си умрял, защото се оказва, че гробните места не достигат, но общината ги продава и то не срещу малки суми. По неволя имам два гроба, но се оказа, че законите така са направени, че едва погребахме леля ми, която си отиде преди 20-тина дена. Толкова бумащина се събира, удостоверения, съгласия от наследници и, ако няма такива, трупът може да си стои с месеци и да се разлага, без да бъде погребан. Да не говорим, че толкова пари отиват за погребения, опела, кремация и полагане в гроб, че не е зле човек приживе да си заделя по малко парици, за да могат сродниците му да го изпратят като човек. А и на гробищата не се поддържа около гробовете. Нито алеите се виждат, нито има табели, които да указват парцелите, редовете. Навсякъде е обрасло с бурени, непочистено е. Всичко е под всякаква критика. Парите, които плащаме за гробовете не са малко и общината поне може да си върши задълженията – около гробовете да бъде чисто и поддържано. Ако имат проблеми, да направят обмяна на опит с други държави и да разберат как става този номер?

Е, толкова за днес!

4 коментара за “Случващото се в България е напълно закономерно…

  1. Светлана, очевидно не виждаш по-далеч от носа си. Когато човек остарее, започва да мисли много странно, абе направо неразумно. Как да е. Всеки има право на мнение. Демокрация сме.

    • Господин Ганев, не съм Ви първата „дружка“, за да ми говорите на малко име и да ми пишете на „ти“. Но, какво да се прави, младите са много невъзпитани по днешно време – „демокрацията“! Просто сме минали покрай демокрацията, но нищо не сме закачили от нея. Чудя Ви се как имате очи да четете моя блог? Би трябвало да Ви е ужасно неудобно, но това също е свързано с възпитанието. Какво повече да си говорим?Пожелавам на всички да остареят, за да започнат да мислят странно и почти неразумно и да не виждат по-далеч от носа си.

  2. не зная кой точно е писал горното и защо, също така защо се разпространява и тука, ако е от фейсбук. Да приемем,че авторката съществува. Има право да мисли каквото си иска. Или е млада или не е наясно с много неща в живота,държавата,света, политиката, а най-малко е наясно с реалния живот. Причини, действия, стачки, ситуации и т.н много, хора раззлични. Истината е,че живота става все по-долен и беден. Истината ,че кризата е в цял свят и е както в началото на всеки век. Става преразпределение на света, започва нов етап в развитието му. Иначе горното е кокошкарска работа. Не може това момиченце да сравнява уличната чистачка с държавния служител. Всеки си е заел мястото,а ако толкова й е съвестно,ами да стане чистачка. Както и да е,това са глупости. Дано по-бързо великити сили разпределят наново всичко и се заемем да работим и живеем. това е.

    • Авторката съм аз и си съществувам съвсем реално. Мое право е да си разпространявам написаното, където си искам, дори и във Фейсбук! Иначе сте прав като казвате, че имам право да си мисля, каквото си искам, макар вие да не сте съгласни! Никого не задължавам да мисли като мен, но, вие, господине, направо ме изкарахте олигофрен, който няма никакво понятие какво се случва. Пишете за някакви стачки, действия, причини, световна криза и т. н. И от висотата на възрастта си, може би, говорите колко е гаден, беден и все по-долен животът. За щастие не мисля като вас, защото знам, че животът е такъв, какъвто си е – прекрасен. Ако на вас не ви харесва, помислете си как можете вие самият да си го промените, за да не ви е гаден. Никъде не съм сравнявала държавния служител с чистачка, но както чистачката, така и държавният служител има задължения и трябва да ги изпълнява. Иначе няма защо да заема място и да му се плаща заплата. Чистачка няма да стана, защото ако това се случи, първо вас бих измела. Да не забравя да ви благодаря за коментара.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.