Малко класика под палката на Х. фон Караян

Реших да припомня на по-възрастните любители на класическата музика едно голямо име – това на световноизвестния диригент Херберт фон Караян. Под неговата диригентска палка са пяли Николай Гяуров, Райна Кабаиванска, Ана Томова-Синтова, свирил е и Алексис Вайсенберг. От известните имена той е работил още и с Мария Калас.

От дълги години неговата дъщеря Арабел Караян живее, работи и пее джаз в България, но нашето младо поколение, подвизаващо се по чалготеките едва ли са чували тези имена – хем дълги, хем има и “фон”. Предполагам, че въобще не са чували за Ана Томова-Синтова, Алексис Вайсенберг, Катлийн Батъл и Мария Калас – е, наистина не са Ивана, Петкана, Драгана и тем подобни. Дано все пак някои от тях да се заинтересуват от музиката, която предлагам този път:

1. Щраус – “Пролетни гласове”, изпълнява Катлийн Батъл с Виенския Филхармоничен оркестър под диригентството на Херберт фон Караян

2. Щраус – “Радецки марш”, изпълнява Виенският Филхармоничен оркестър с диригент Херберт фон Караян.

Това са записи от традиционните Новогодишни концерти на Виенския филхармоничен оркестър, които се провеждат всяка година на 1 януари.

3. Чайковски – Концерт за пиано и оркестър № 1, опус 23. Първа част – Алегро нон Троппо е Молто Маестозо  – в изпълнение на  Евгений Кисин, диригент Херберт фон Караян.

4. Гаетано Доницети, операта “Лучия ди Ламермур” – в ролята на Лучия – Мария Калас, а диригент е отново Херберт фон Караян. Записът е на живо от 1955 година

ПРИЯТНО СЛУШАНЕ!

 

 

 

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.