ДЕСЕТ УРОКА ВЪРХУ САЛФЕТКА – ГЛАВА 1

ГЛАВА І

Урок върху салфетка №1

“Две по две прави четири”

Този урок е адресиран към бъдещите партньори по бизнес, преди да се запознаят с подробностите на работата, която се каниш да им представиш. Нали искаш още от първия ден мозъкът им да работи в нужната насока?

Урокът ще им подейства така силно, че ще се възпламенят от желание да излязат на улицата, за да “спонсорират целия свят” и да натрупат много пари с помощта на MLM. Той ще позволи да се почуства колко е важно да се работи с хора и да им се помага в самото начало. На шега ще добавим, че е по-добре да се пазите от партньори, които не владеят таблицата за умножение, тъй като при спонсорирането на човек без математически заложби неизбежно възникват проблеми. Когато напишем таблицата 3Х3 , казваме на глас: “Вие спонсорирате вече 3-ма души и ги обучавате (тук използваме понятието “обучавам”), за да може всеки един от тях да обучава 3-ма души и т.н.”

Нека обърнем внимание на разликата между сумите 16 и 81. Попитай дали са съгласни, че това е огромна разлика. Обясни им, че ДЕЙСТВИТЕЛНАТА РАЗЛИКА е всичко на всичко 1. Всеки спонсорира един човек повече. Слушателите ще реагират и затова е добре да се продължи без да се спира. Таблица 4Х4: тук всеки спонсорира по двама души повече. Резултатът е 256 души. Тук трябва да се подчертае: “Има значителна разлика, но …”

Определено ще почувстваш реакцията им, тъй като те започват да разбират същността на концепцията и преди да успееш да свършиш предложението си, слушателите ще подскажат: “ИСТИНСКАТА РАЗЛИКА е в това, че всеки е спонсорирал С ДВАМА ДУШИ ПОВЕЧЕ.” На 5Х5 завършваме.

Слушателите вече знаят за какво става дума. Достатъчно е да прокоментираш: “Сумата възлиза на 625, а това е фантастична разлика!” ДЕЙСТВИТЕЛНАТА РАЗЛИКА е в това, че е необходимо да се спонсорират всичко на всичко 3 ДУШИ ПОВЕЧЕ.

За повечето хора е ясно какво означава да се спонсорират 1, 2 или трима души повече, но е по-трудно да си представят цифрите в долния ред (16, 81, 256, 625).

Сега се постави в последната таблица като човек, който спонсорира бизнеса на петима сериозни хора. В първия ред на таблица 5 са обозначени онези, които ти си спонсорирал и които искат СЕРИОЗНО ДА СЪЗДАДАТ СВОЙ БИЗНЕС. Възможно е да ти се наложи да спонсорираш 10, 15 или 20 души, за да намериш петимата сериозни.

Когато разбереш действително за какво става дума в десетте “урока върху салфетка”, ще видиш, че твоите хора стават “сериозни” значително ПО-БЪРЗО от тези, които са встъпили в бизнеса и не познават материала. Книгата ще помогне на хората ПО-БЪРЗО да организират бизнеса си. Обърни внимание на колонката 5Х5: ти спонсорираш 5-ма души всеки от тях други пет и т.н. Получава се сумата 780 души, които съставляват твоя “отбор”. Докато я постигнеш обаче, някой задължително ще те попита: “Не трябва ли стоките да се продават на някого?”

Навярно вече си чувал този въпрос. Така че проведи докрая “урока върху салфетка” и обясни, че 2Х2=4 … и така до 780 бизнесмена. Във всяка MLM фирма, ако имаш 780 партньора, които сами ИЗПОЛЗВАТ стоката – това количество е вече значително. (При това говорим за онези, които не се занимават сериозно с бизнес, а са само “купувачи”.) Ако някой има 2, 3, 4 или 5-има приятели и у всеки от тях по 10 купувачи сред приятелите или роднините, то това означава 7 800 потребители на стоката. Добави към тях и 70-те бизнесмена от твоята огромна организация. Не мислиш ли, че 8 580-те потребители плюс обикновените купувачи ще ти осигурят едно добро във финансово отношение предприятие? Това е начин, чрез който можеш да спечелиш много пари, всеки от многото хора ще прибави по малко. Не забравяй, че ти работиш само с петима сериозни партньора, а не с цяла армия!

Ние се срещаме с хора, които работят в други програми на MLM, подобни на нашата и те се чудят колко БЪРЗО расте нашата фирма. Те са по-дълго в бизнеса, отколкото ние, и питат: “Какво правиш ти, а аз не?”

На този въпрос може да се отговори с въпрос: “С колко души работиш на първо ниво?”. (За първо ниво се считат хората, които ти спонсорираш лично. Те могат да бъдат наричани още и продавачи на първо ниво.)

На последния въпрос чуваме отговора, че човекът работи с 25-50 души. Познавам хора, които работят в MLM с по 100-на души на първо ниво. Гарантирам ти, че ако разбереш основните принципи, изложени в тази книга, в течение на шест месеца ще се разделиш с тях, дори и да си в бизнеса от 6-8 години.

Когато стигнеш до втория “урок върху салфетка”, в който се говори за синдрома бизнесмен – банкрут в MLM, ще ти обясня защо не е добре на първо ниво да има толкова много хора.

Помисли за армията, военноморския флот, военновъздушните сили, бреговата охрана. От най-ниското ниво на Пентагона до най-високото под непосредствено ръководство се намират не повече от 5-6 души (с изключение на много редки случаи).

Помисли над това! Уест Пойнт и Анаполис имат повече от 200-годишен опит и там никога не е имало нещо подобно – някой да управлява повече от 5-6 души. Не е ясно защо встъпилите в системата на MLM си мислят, че ще могат да работят ефективно с 50 души на първо ниво. Това е невъзможно! Затова мнозина от тях банкрутират. Прочитайки тази книга ще разбереш защо става така.

Не се опитвай да работиш наведнъж с повече от пет души, за които си сигурен, че са сериозни. Дай им да разберат, че ги спонсорираш, което означава, че си започнал да създаваш подгрупи. Ще дойде време, когато те няма да се нуждаят от твоята помощ и ще започнат да създават самостоятелни структури. Тогава ще започнеш работа с друг сериозен човек, придържайки се към правилото да работиш непосредствено само с пет души.

Има програми, по които може да се работи ефективно само с 3-ма или 4-ма души, но не познавам нито една, в която би могло да се работи ефективно с повече от петима.

“Уроците върху салфетка” се допълват добре един друг, затова въпросите, които възникват у теб, се проясняват при четенето на книгата. Мисля, че единствената причина, поради която не всеки участва в MLM е, че хората не разбират какво е това.

Следва продължение…

2 коментара за “ДЕСЕТ УРОКА ВЪРХУ САЛФЕТКА – ГЛАВА 1

  1. Мрежовият маркетинг се нарича още мулти-левъл маркетинг (МЛМ), което значи маркетинг на много нива, защото работещите в него изграждат мрежа от хора (първо ниво), които на свой ред изграждат своя мрежа (второ ниво) и т.н. до безкрай. Да кажем, вие сте включили Петър в свояте мрежа. Петър е вашето първо ниво. Той включва 10 души, между които е и Емил. Всички те са ваше второ ниво. Емил включва 20 души, които са Ваше трето ниво, и т.н.

    • Да, точно така. В предишната част на „10 урока върху салфетка“ е обяснено какво означава мрежов маркетинг или МЛМ (мулти-левъл маркетинг).

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.