Десет урока върху салфетка – урок № 8

 

ГЛАВА VІІІ

Урок върху салфетка №8

“Шепотът” на горещата напитка”

На този урок можем да дадем и друго име: “разгарящ се пламък”. Да предположим, че си на къмпинг. Ако отделиш едно от друго дърветата в огъня, ще видиш, че пламъкът угасва. Ако пак ги сложиш заедно ще видиш, че пламъкът отново ще се разгори. Ако имаш само едно дърво, значи нямаш НИЩО. Ако има две дървета ще има и огън. Ако сложиш три дървета, ще има пламък. А когато сложиш четири дървета, ще се разгори силен огън. Точно същото е и с хората. В близко бъдеще, когато заедно с твоя спонсор се срещнете с някого, например в ресторанта, и ти пристигнеш пръв, ще забележиш колко енергия има около масата (или я няма).

clip_image001 Обърни внимание до каква степен се увеличава енергията, когато дойде твоят спонсор, а на масата сте само двамата. Когато дойде и третият, КОЛИЧЕСТВОТО ЕНЕРГИЯ, нараства още повече. При появата на четвърто лице можеш да се захванеш за работа. Ние наричаме този период “разгарящ се пламък” или ЦВЪРТЯЩО СЪБРАНИЕ. Програмата MLM е твоето печено. А всеки знае, че цвърченето е характерно за печивото, т.е., ти искаш да бъдеш заедно със спонсора и един-двама души от твоята структура, за да ги стимулираш и въодушевяваш с помощта на “уроците върху салфетка”. Най-подходящото място за това е ресторантът. Избери време, когато в него има най-малко хора – 10 часа сутринта или в 2 часа след обяд. Можеш да подготвиш програмата си отрано, за да знаят партньорите ти по всяко време къде се намираш. Това налага аналогията за събирането на дърва от всички, когато трябва да лумне буен огън. Ако сложиш и мокрото дърво (скептика) в огъня, то бързо ще изсъхне и ще стане част от него.

Какво става ако ти винаги си сам и като нов човек говориш със скептика. Това се случва, когато мокрото дърво няма върху какво да бъде сложено.

Да кажем, че ти, който току-що си се захванал с определена работа, се явяваш “клонче”. Твоят спонсор, който отдавна е в бизнеса е дърво. ДЪРВОТО И КЛОНЧЕТО, двете заедно могат да създадат пламък. Фактът, че с теб има някой, означава много. Твоят спонсор има възможност да започне разговор.

Ако аз искам Джо да получи известие и му го предам при пряк контакт, възможно е той да не желае да чуе какво имам да му казвам. Ако аз разказвам нещо на Керъл и Джо присъства на нашия разговор, той ще чуе много повече неща, отколкото ако му ги бях разказвал непосредствено.

Съществува друга възможност да се засили “разгарящият се пламък”. Има т.нар. “слушащи” хора, които обичат да слушат чужди разговори. Те лесно могат да бъдат забелязани. Седят облегнати назад, за да могат да чуват по-добре. МОЖЕ ДА СИ СИГУРЕН, че това, за което се говори ще заинтригува мнозина от тях. Когато приключиш срещата си, преди да си тръгнеш се огледай наоколо и им дай възможност да се приближат до теб. Те няма да го направят, докато около масата има и други хора, но могат да се приближат, когато останеш сам.

Урокът “разгарящ се пламък” винаги започва с това, че трябва да кажем нещо положително за стоките на тези хора. Докато сме в ресторанта говорим само за работа и няма защо да се опитваме да разрешаваме проблемите на Близкия Изток или нещо друго. НИЕ сме тук, за да обменим мнения как можем да направим наш бизнес.

Урокът винаги завършва с думите: “Помисили си, работата ще е тежка, но ние работим за самите себе си.” Това ще е заразително, особено ако към групата се присъединят хора, които са заети от 8 сутринта до 4 ч. следобед на работата си и трябва да си тръгнат, тъй като обедната им почивка свършва. В такъв случай ще им кажеш: “Ще се срещнем по-късно Дик, но не забравяй…” Той ще отговори: “Да, знам. Работата ще бъде тежка, но ние работим за себе си.” Това ще го мотивира да навлезе в работата, колкото се може по-бързо.

Ти имаш възможност да “строиш” работата си на такъв род срещи, тъй като разпределяш времето си за представяне на MLM и за реално спонсориране.

Можеш да говориш за автомобили (за фирмата, продукта или плана за маркетинг) и да проведеш няколко “практически движения на автомобила”.

Не забравяй: добрата среща съвсем не означава, че отначало докрай говори само един човек. Всеки от присъстващите може да вземе нишката на разговора в свои ръце. Ако твоята роля е била ръководна, позволи си да починеш или отиди да се обадиш по телефона, или да си измиеш ръцете. Обърни внимание на факта, че когато се отдалечаваш от масата, останалите продължават разговора.

“Цвъртящата” среща е прекрасно средство да се съединят празните промеждутъци между clip_image002представянията (виж глава ХІV). Срещал съм хора, които така се въодушевяваха, че веднага скачаха да звънят на приятели.

“Цвъртящата” среща не само ще насочва и информира продавачите на стоки, но и ще повиши вярата им в работата и степента на знание. Когато отлично знаеш за какво става дума, можеш да разкажеш за него на всеки.

Мисля, че единствената причина, поради която не всеки участва в MLM, се крие в това, че хората не разбират за какво става дума.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.