Десет урока върху салфетка–урок 13

 

ГЛАВА ХІІІ

Връщане в училище

В началото, когато спонсорираш нов разпространител на стоки, отношението ти към него е от съществено значение. При повечето разпространители на стоки подходът е примерно следният: “Кого мога да привлека за своята работа?”. Мисля, че правилният подход е следният: “На кого в най-близко време да предоставя възможност да се справи сам?” Ако си сигурен, че човекът след 2 – 3 години може да си тръгне, а ти вече си го научил как да се справя на 20-минутния си урок, то защо да се предоставя такава възможност на чужди хора?

За да може след 2 – 3 години човекът да си тръгне с доход по-висок от 50 000 долара на година, е задължително за известно време да седне отново на “училищната скамейка”. Ако в продължение на 6 месеца той посвети 5 – 10 часа на ежеседмичната си работа, ще научи всичко необходимо. “Тръгване” означава само, че “ти не ходиш на работа, ако сам не поискаш това”. Ако някой ти каже, че е посветил 30 дни от времето си на това, не си губи времето с него.

Училището, което имам предвид, е училище за ВКЛЮЧВАНЕ. От момента, в който излезеш от къщи, за да посетиш ежеседмичните практически занятия, да участваш в срещи или да изпиеш чашка кафе, вече са минали 3 – 5 часа. Останалото време ще разпределиш между четенето на книги, даващи положителна мотивация, или съответстващи на твоята програма, или срещи с твоя спонсор, участия в мотивиращи срещи и т.н. С всичко това можеш да се занимаваш паралелно с другите си задължения, несвързани с MLM.

На семинарите си в Америка и Канада задавах на всеки един от участниците въпрос: “Знае ли някой дали има такова 4-годишно обучение, след завършването на което човек, натрупал 2 – 3 годишен стаж, да се откаже от заплата по-висока от 50 000 долара на година?”

Още не съм срещнал човек, който да си спомня подобен случай.

Никой не може да назове нито едно висше образование, позволяващо поне да се приближиш към подобни възможности. Именно това е нещото, което прави извънредно привлекателен MLM. За 6 месеца можеш да се научиш на всичко необходимо, за да си тръгнеш след 2 – 3 години. Спомни си как като студент си ходил в книжарницата, за да си купиш книги за следващата година. Това са били големи, дебели, тежки книги. Едва си чакал да се върнеш вкъщи и да започнеш да ги изучаваш. Спомни си колко трудно ти е било да чакаш края на годината, за да провериш усвоеното. Плащал ли ти е някой, докато си посещавал училище? След това четирите години в университета също никой не ти е плащал. Освен това си имал надежда, че можеш да си тръгнеш след 2 – 3 години. Тогава защо те тревожи мисълта, че си успял да направиш толкова малко за няколкото начални месеца в MLM? След няколко седмици работа в MLM някои хора губят увереност. Не мисля, че те имат право след като не са се учили в училището MLM поне 6 месеца. Позволи на медика да оперира след няколко учебни седмици в университета. Резултатът няма да бъде утешителен. Попитай лекаря, адвоката, отколко време практикуват? Те ще започнат от момента на завършване на ВУЗ, а не от първите дни на студентството си. Ако попиташ някого от MLM откога е в бизнеса, той ще ти посочи деня, в който е подписал договор за разпространение на стоки. Не трябва да забравяш, че си в MLM от момента, в който си се научил точно и ясно да правиш необходимото.

Ще се разочароваш, ако не получиш желаното или не стане тъй, както си смятал. Много са разпространителите, които стъпват в MLM, с надеждата, че веднага, още в началото ще получат огромна заплата. Преди всичко обаче трябва да се посети училището, което продължава не по-малко от 6 месеца. Сега помисли за онези, които учат в институт. След шестте месеца следват още три години и половина преди да се започне търсене на работа. За да имаш успех в MLM е необходимо да научиш някой друг как да има успех. Нека твоят разпространител да не се занимава с пресмятането на възможната печалба, а да обучава нисшите структури и да работи заедно с тях. Колкото по-скоро започнат да действат, толкова по-бързо ще дойде при него истинският успех MLM. Но това изисква време. Преди да пристъпиш към обучаване на другите, трябва да се научиш самият ти как да обучаваш. Ако при твоите партньори възникват трудности при преговорите с приятели по работа, то това е, защото хората не вярват, че след 2 -3 години ще могат да си тръгнат, или не разбират достатъчно ясно как да постигнат това. Покажи чрез обикновен пример как да се създаде отлично платена работа за период от 6 месеца до 3 години. Овладяването на работата изисква много време, макар представянето да продължава не повече от 20 минути. Всъщност това е един от вариантите на “урок върху салфетка” №1.

Да предположим, че имаш нов разпространител на стоките, на когото казваш: “Ще можеш ли в края на първия месец да спонсорираш петима човека от твоите приятели или от тези, с които се срещаш с моя помощ? Колко човека познаваш, които биха искали да се научат как да си тръгнат след 2 – 3 месеца?” Повечето ще отговорят: “Всеки, когото познавам би искал да е способен на това”.

clip_image002Не допускай грешката да посетиш заедно с твоя разпространител наведнъж петима човека. Най-добре е да направиш това поотделно. Ако се срещнеш наведнъж с петимата, достатъчно е сред тях да има един отрицателно “зареден”, за да “повреди” останалите четирима. Освен това, правейки със своя разпространител посещения 5 пъти, ти му даваш възможност да изслуша пет пъти твоята лекция. Това е по-добре отколкото да я чуе само веднъж. След такава практика той вече ще е готов да отиде 5 пъти с всеки свой разпространител на стоки. Той става специалист, докато обучава своите кандидат-разпространители, точно както и ти по време на практиката си с кандидатите. Ако на тридесетия ден успееш да спонсорираш петима сериозни разпространители, длъжен си да им помогнеш да спонсорират по петима човека в края на третия месец. Когато твоят разпространител помага на своите 5 човека, ти си длъжен да помогнеш на подструктурните си групи и да научиш партньорите си да правят същото. В края на шестия месец вече трябва да бъдеш на трета дълбочина.

Когато провеждаш този урок, чертичките от двете страни на цифрите 5, 25, 125 означават основните потребители или хората, които са били твои кандидати.

Сега разполагаш със 155 сериозни разпространители на стоки. Ако правилно си изградил организацията, давайки възможност и на други, ще се намерят хора, които няма да използват предоставените им възможности. Мнозина от тях ще бъдат твои основни или непосредствени потребители.

Да си представим, че всеки разпространител от твоята подгрупа има поне 10 приятели, които са станали купувачи. Ако умножиш 10 приятели – купувачи по 15 разпространители, ще се получи, че кръгът от твоите потребители се състои от 1550 приятели. Доколкото твоите разпространители едновременно се явяват и купувачи, то добавяйки 155 към 1550, получаваш пълния кръг купувачи от 1750 човека. Отчети също, че има три причини за разпространителите – потребители да купуват повече стоки, отколкото приятелите – купувачи:

1. Разпространител – потребителят познава по-добре цялата гама от стоки.

2. Разпространител – потребителят купува стоката по цени на едро и той се оказва великодушен, тъй като самият е потребител.

clip_image0043. Разпространител – потребителят купува стоките, защото може да ги показва. Длъжен си да поощряваш разпространителите сами да ползват образците и да ги демонстрират на другите.

Линията под “155” показва потребителите, придобиващи стоки по цени на едро, които сега не отчитаме. Те са потенциални купувачи. Урокът на дадения етап изглежда така:

clip_image006Сега умножи 1705 по 30 долара, за да получиш общата сума на месечния доход. Повечето хора ще вземат участие в програма, където личният месечен оборот надхвърля 30 долара. Използвам това число, само поради факта, че съм консервативен. Човек не иска напълно да развинтва фантазията на кандидата. Затова онзи, който се намира на трета дълбочина пита: “А какво ще стане, ако това се осъществи не за 6 месеца, а за година? Струва ли си да се занимавам дори в такъв случай?”

Умножавайки 30 долара по общото количество на потребителите (1705), ще получим резултата – 51 500 долара. Подчертай, че при това работиш само с петима сериозни разпространители на стока. При месечен оборот над 50 000 долара, без да се смятат потребителите по цени на едро, месечната ти печалба ще варира от 2000 до 6000 долара. Причината, поради която сумата се колебае, се крие във факта, че не всеки има 10 приятели, а има и такива, чиито приятели надхвърлят тази цифра.

Тук можеш да попиташ дали кандидатът трябва да губи от времето си, за да се научи “да кара автомобил”. Ако той отговори с “не”, премини веднага към изделията и ги предложи на новия непосредствен потребител. Ако обаче каже “да” се прехвърли на следващия урок. След приключването му, партньорът ще бъде заинтригуван.

ТУК ВЪЗНИКВА ГОЛЕМИЯТ ВЪПРОС: АКО В КРАЯ НА ШЕСТИЯ МЕСЕЦ УСПЕЕШ ДА ПЕЧЕЛИШ ОТ 2000 ДО 6000 ДОЛАРА НА МЕСЕЦ, ТО В ТАКЪВ СЛУЧАЙ КАКВА ЩЕ БЪДЕ ЗАПЛАТАТА ТИ НА ВЪРХА? МОЖЕШ ЛИ ДА СИ ПРЕДСТАВИШ, ЧЕ ОТНОВО ЩЕ ТРЯБВА ДА СЕДИШ НА “УЧИЛИЩНАТА СКАМЕЙКА” ПО 5 – 10 ЧАСА В СЕДМИЦАТА В ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА 6 МЕСЕЦА, ЗА ДА НАУЧИШ КАК ТРЯБВА ДА СЕ ПРАВИ ТОВА?

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.