ДИЕТИЧНИ ЯСТИЯ – Тиквички с ориз

 

%20%20~3В този сезон е лесно за готвене. На пазара вече има почти всичко. Пълно е и с плодове, и зеленчуци. Просто трябва да направим избор.

Предлагам ви една също лесна за изпълнение рецепта – тиквички с ориз. За целта ни трябват 1 или 2 тиквички, 1-2 моркова, ориз, магданоз, копър, сол, мазнина. Хора, които могат да ядат лук, могат да прибавят и малко лук. Във вряла, подсолена вода / около 1 литър/ сипваме добре измитите и нарязани на парчета тиквички и морковите, нарязани на кръгчета. Варим, докато морковите омекнат и прибавяме около 3/4 чаша почистен и изплакнат 3 пъти ориз. Ако прецените, че количеството на ориза е повече, сложете 1/2 чаша. Но не забравяйте пропорцията: 1 чаша ориз – 3 чаши вода. Ако водата в тенджерата ви е извряла, прибавете още, но изчакайте отново да заври и тогава прибавете ориза, 1-2 супени лъжици олио, зехтин или парченце масло / по ваш избор/, две-три щипки копър /ако е сушен/ и половин измит и обелен, нарязан на ситно домат. Когато оризът поеме водата и се е сварил дръпнете от огъня и поръсете обилно с измити и нарязани на ситно стръкчета копър и магданоз.

По същия начин можете да сготвите спанак с ориз, коприва с ориз, лапад с ориз, киселец с ориз, гъби с ориз, маслини с ориз, домати с ориз, картофи с ориз, зеленчуци с ориз, но подправките са различни и ястията придобиват различен вкус. На всички ястия със зелени зеленчуци: спанак, коприва, лапад, киселец слагайте за подправка джоджен и магданоз; на гъбите прибавяйте естрагон и магданоз; на карфиол, тиквички, броколи, зелен фасул, картофи слагайте копър и магданоз. На домати прибавяйте босилек. Ето начин да хапвате винаги различни на вкус ястия, макар и приготвени по един и същи начин. Щях да забравя да ви кажа още една малка тайна за вкусно ястие – зелените зеленчуци – коприва, спанак, лапад, киселец – предварително попарвайте за около минута във вряла вода и отцеждайте добре. Водата изхвърляйте! Така яденето ви няма да има вкус на трева и метал.

ДА ВИ Е СЛАДКО!

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.