АМЕРИКА ПРЕД БЕДСТВИЕ ЗАРАДИ ЗАТЛЪСТЯВАНЕТО

http://e-vestnik.bg/2097

Две трети от всички жители на САЩ са дебели

31 Август 2007

Най-много дебели американци има в щата Мисисипи, следвани от Западна Вирджиния и Алабама. Проблемът с наднорменото тегло в САЩ добива размерите на епидемия, алармират експерти. Снимка: greenspun

Две трети от жителите на САЩ са с наднормено тегло или страдат от затлъстяване, а през последните 25 години броят на американците с тези заболявания се е удвоил. Това показва сравнително изследване, проведено от американската организация Trust for America’s Health, което съпоставя проблема със затлъстяването в отделните щати на САЩ.

Според данните „най-дебелият” щат е намиращият се на юг Мисисипи. Той е и първият в историята на САЩ, в който жителите със затлъстяване прехвърлят 30 процента от населението. „Предстои ни дълъг път,” заяви по този повод сенаторът-демократ Стив Холанд. „Тук обожаваме пържени пилета и всякакви други пържени неща – всичко мазно и тлъсто, което може да бъде изядено.”

Според учените човек страда от затлъстяване, когато неговият т.нар. индекс телесна маса е над 30. Т.е. за да отговаря на този критерий човек с височина от 180 см трябва да тежи повече от 100 кг. Прието е, че когато индексът телесна маса е над 25, човек е с наднормено тегло.

В Мисисипи 30,6 процента от населението попада в групата на затлъстелите. На второ място в класацията по затлъстяване е Западна Вирджиния с 29,8 процента, а на трето място е Алабама с 29,4 процента. Над една четвърт от населението на 19 щати е затлъстяло, което е увеличение с пет нови щата в сравнение с миналата година. Растежът по отношение на затлъстяването е голям. Ако се сравнят картите от 1991 и 2004/2006 година, се вижда високата скорост, с която жителите на САЩ трупат килограми.

През 1991 година по-голямата част от картата на САЩ е маркирана в синьо, което означава, че има по-малко от 15 процента затлъстели. Картата с данни от 2004 до 2006 година е предимно светлочервена (повече от 20 процента затлъстели) и тъмночервена (над 25 процента). Равносметката е особено смущаваща на юг и в Средния запад.

Затова здравните власти в САЩ са решени до 2010 година да намалят средния процент във всички щати до 15. Според доклада най-слабите американци живеят в Колорадо, но и там процентът затлъстели е висок – около 17,6.

Според специалистите данните от доклада на Trust for America’s Health по-скоро подценяват, отколкото преувеличават действителните мащаби на кризата със затлъстяването в САЩ. Причината е, че информацията е събирана по телефона и е твърде вероятно много от интервюираните да са съобщили по-ниско тегло. Подобно изследване, проведено от държавния Center for Disease Control and Prevention през миналата година показа, че процентът на затлъстели американци е 32. Всеки от обхванатите в това изследване обаче е бил претеглян.

85 процента от американците приемат трагичните данни за епидемия. „Обичайните заподозрени” за наднорменото тегло са известни: едноообразно хранене с прекалено мазни храни, както и обездвижването. На второ място като причина за затлъстяването обаче специалистите нареждат проблема с бедността. Семействата, които имат по-малко пари, по-често ядат пържено, защото това е най-лесният начин да се увеличи калоричността на храната. Освен това в по-бедните райони децата играят по-рядко на открито, а магазините за пресни плодове и зеленчуци са по-отдалечени.

Джеймс Маркс от фондация Робърт Ууд Джонсън, финансирала изследването, оценява резултатите като „унищожителна равносметка”. Според него САЩ се намират в „криза на общественото здраве, която се влошава с бесни темпове”: „Въпреки това се отнасяме към ситуацията като към неприятност, а не като към бедствено положение. През миналата година процентът на затлъстелите американци се е увеличил в 22 щата, а не се е понижил в нито един. Това в никакъв случай не е напредък.”

В Мисисипи вече започнаха да гледат на проблема сериозно. Новоприет закон задължава училищата да въведат най-малко 150 минути физическа активност и 45 минути здравно образование на седмица за всички ученици до осми клас. Досега часовете по физическо бяха свободно избираеми.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.